
Tacopaj på mandelmjöl
Detta är en glutenfri, mättande och hälsosam tacopaj som både barn och vuxna gillar. Pajskalet är gjort på mandelmjöl, som innehåller mycket fett och protein (vilket ger mättnad) samtidigt som det är kolhydratsnålt (vilket är bra för blodsockret). Kuriosa: Mandelmjöl innehåller bara ca 5 % kolhydrater, jämfört med 72 % i vetemjöl.
Pajskal
- 3 dl mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 1 krm salt
- 50 g tärnat, kylskåpskallt smör
- 1 ägg
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 morot
- 1 vitlöksklyfta (eller 2, om man gillar vitlök, som jag)
- 1 röd paprika
- 3 msk smör
- 400 g köttfärs (eller vegetarisk färs)
- 1 msk tomatpuré
- 1-2 msk tacokrydda
- Tillbehör: körsbärstomater, gärna blandade färger
Äggstanning
- 3 ägg
- 2 dl crème fraiche (eller mjölk, jag har testat och det går lika bra)
- 2 dl riven ost (välj en ost som du gillar)
- salt och peppar
Gör så här:
1) Börja med pajskalet. Blanda mandelmjöl, fiberhusk och salt i en bunke. Tillsätt smör och ägg. Blanda ihop degen med händerna. Tryck ut degen i pajform och låt stå i kylen i 30 min.
2) Gör under tiden fyllningen. Riv lök och morot grovt. Riv vitlöken fint. Tärna paprikan smått. Bryn smöret och stek färsen tillsammans med tomatpurén. Om purén får bryna en liten stund på hög värme försvinner lätt den bittra smaken. Tillsätt det rivna och stek ytterligare 3 minuter. Krydda med tacokrydda och salt.
3) Förgrädda pajskalet i ugnen i 5 minuter på 200 grader. Vispa under tiden ihop äggstanningen.
4) Fördela tacofärsen i pajskalet och häll på äggstanningen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 20 minuter. Toppa med körsbärstomater och ev. basilika eller annat du vill ha på.
Receptet kommer från boken LCHF för familjen av Anna Hallén (Bonnier Fakta). Hon delar upp pajskal och innehåll i fyra stycken småpajer (4 mindre pajformar). Det går så klart lika bra att göra en stor paj. Hon gör också sin egen tacokrydda, vilket jag har skippat. Jag använder färdig.