Recept

Gratinerad linsgryta med chilitwist

Denna linsgryta med smält ost och smak av chili är en klar favorit hemma. Enkel att göra och räcker både till middag och lunchlåda.

ca 6 portioner

Ingredienser

  • 3 dl röda linser
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 burkar krossade tomater (gärna med chilismak)
  • 1 röd chili, t ex spansk peppar (skippa om du har krossade tomater med chilismak)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5-1 dl vatten
  • 2 msk konc grönsaksfond
  • 1/2 tsk timjan
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 röd paprika
  • 150 g ost (fetaost eller riven hårdost)
  • Garnera med 1 kruka basilika om du vill

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 225 grader. Koka linserna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av i sil.
2) Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, fond, krossade tomater och timjan. Koka ihop ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
3) Häll över allt i en ugnssäker form.
4) Kärna och skär ur paprikan i mindre bitar. Strö paprikan över grytan och smula över osten (använd så mkt ost så att det täcker hela grytan).
5) Tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera med basilika och servera med något gott bröd till, förslagsvis det smarriga, glutenfria fröbrödet som du gör i ett nafs.

Receptet kommer från Bonniers vegetariska kokbok. Jag har modifierat det något genom att bl.a. minska mängden vatten (originalreceptet föreslår 3 dl vatten, men det blir för rinnigt).


CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.


Sök