
Gratinerad linsgryta med chilitwist
Denna linsgryta med smält ost och smak av chili är en klar favorit hemma. Enkel att göra och räcker både till middag och lunchlåda.
ca 6 portioner
Ingredienser
- 3 dl röda linser
- 2 rödlökar
- 2 vitlöksklyftor
- 2 burkar krossade tomater (gärna med chilismak)
- 1 röd chili, t ex spansk peppar (skippa om du har krossade tomater med chilismak)
- 2 msk olivolja
- 0,5-1 dl vatten
- 2 msk konc grönsaksfond
- 1/2 tsk timjan
- 1 tsk salt
- 1 krm nymald svartpeppar
- 1 röd paprika
- 150 g ost (fetaost eller riven hårdost)
- Garnera med 1 kruka basilika om du vill
Gör så här:
1) Sätt ugnen på 225 grader. Koka linserna i saltat vatten i ca 5 minuter. Låt rinna av i sil.
2) Skala och hacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Fräs lök och chili i olja tills löken mjuknat. Tillsätt de kokta linserna, vatten, fond, krossade tomater och timjan. Koka ihop ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar.
3) Häll över allt i en ugnssäker form.
4) Kärna och skär ur paprikan i mindre bitar. Strö paprikan över grytan och smula över osten (använd så mkt ost så att det täcker hela grytan).
5) Tillaga mitt i ugnen ca 10 minuter. Garnera med basilika och servera med något gott bröd till, förslagsvis det smarriga, glutenfria fröbrödet som du gör i ett nafs.
Receptet kommer från Bonniers vegetariska kokbok. Jag har modifierat det något genom att bl.a. minska mängden vatten (originalreceptet föreslår 3 dl vatten, men det blir för rinnigt).