Recept
Glutenfria brownies

Glutenfria brownies

Mums, säger jag bara. Dessa brownies, eller kladdkakesnittar, är luftiga, chokladiga och smakar smaskigt ”onyttigt”, trots att de varken innehåller vetemjöl eller vitt socker. De har lågt kolhydratinnehåll, håller länge i kylskåp (2 veckor utan problem) och är perfekt till efterrätt eller lyxfika.

ca 15-20 bitar

Ingredienser brownies

  • 200 g mörk choklad (70 %)
  • 200 g smör
  • 4 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 0,5 dl sockerfri sötning (t ex stevia, agave, honung)
  • 1 dl mandelmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljpulver

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 225 grader.
2) Smält smör och mörk choklad.
3) Vispa äggen fluffiga. Vispa ner sötningen efter en stund.
4) Blanda de torra ingredienserna och vispa sedan ner i äggsmeten.
5) Rör ner grädden i chokladsmeten. Blanda med äggsmeten.
6) Häll i en liten rektangulär brödform, 20 x 30 cm och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter.
7) Låt kallna i kylskåp några timmar, gärna över natten. Skär sedan i rutor och njut!

Receptet kommer från Åse Falkman Fredriksons inspirerande mat- och livsstilsblogg 56kilo.se. Receptet finns också i hennes bok Ät och njut.

Tips från mig:
– Smörj brödformen med smör och kokosflingor för mild kokossmak.
– Välj 70-procentig choklad med smak av t ex mint, apelsin eller chili om du vill ha en smarrig twist.
– Servera med färsk frukt och grädde.
– Om kakan står i kylen, värm bitarna i mikron i några sekunder innan du äter. Lite värme gör alltid att choklad smakar desto mer. 🙂


CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.


Sök