Recept
Brysselkål med hasselnötter

Brysselkål med hasselnötter

Jag trodde inte att brysselkål kunde vara så här gott, men jisses … Byt ut potatisen eller det du brukar ha som tillbehör till maten, och bjud dig själv och dina gäster på brysselkål med rostade hasselnötter i stället. Det är galet gott – och hälsosamt!

ca 4 portioner

Ingredienser

  • ca 500 g brysselkål
  • ca 1,5 dl rostade hasselnötter
  • 2-3 msk olivolja
  • 2 msk tamari eller glutenfri soja
  • 2 tsk honung
  • ev. chiliflakes

Gör så här:

1) Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort lite av stammen på kålen och ta bort eventuella fula blad på färsk bryssekål. (Det spelar ingen roll om du använder färsk eller fryst brysselkål, eller stora eller små). Dela dem på mitten och lägg i en ugnsfast form.
2) Hacka hasselnötterna och rosta dem i en stekpanna 1-2 minuter tills de fått lite färg. (Jag hackar hasselnötter genom att lägga dem i dubbla fryspåsar och banka med en mortel, går lätt och snabbt!). Sprid ut hasselnötterna över kålen.
3) Rör ihop olivolja, tamari/soja och honung och ringla över kål och nötter. Toppa ev. med lite chiliflakes.
4) Rosta i ugnen i ca 25 minuter. Servera med t ex lax eller kyckling.

Det här receptet kommer från boken Good Mood Food: maten som lyfter humör och energi av Ulrika Hoffer. Det är en riktigt bra bok med enkla och goda recept som jag varmt kan rekommendera. Jag har ändrat lite i originalreceptet och ökat mängden för fler portioner. Jag har hört att dadlar ska vara väldigt gott till brysselkål och hasselnötter. Det ska jag testa nästa gång!

Har du tips på god, hälsosam och snabblagad mat? Mejla mig gärna på info@spirautveckling.se Den får gärna vara både glutenfri och mjölkfri för att passa så många som möjligt. /Charlotte

Följ mig gärna på Facebook och Instagram


CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.


Sök