Blogg

21
aug
Osäkerheten är myllan

av Charlotte Pehrson 21 augusti 2016

Självförtroende, maskros

En text som följt mig genom åren, är en krönika av Ingemar Unge i Tidningen Vi. Han är en fantastisk människa som jag fick förmånen att lära känna då jag vikarierade på denna fina tidning. Det han skriver förändrade min syn på mig själv.

Nu sitter jag och funderar på att avskaffa begreppet självförtroende, som särskilt unga flickor anses lida brist på. Orsaken till detta förslag är att jag inte tror att det finns något självförtroende. Hos någon. /…/
Allt som är gott och fint och bra har fötts ur osäkerhet, tvivel, kamp, ångest, vånda, inre diskussion, ständiga omprövningar – ur tvärsäkerhet och gott ’självförtroende’ kommer ingenting annat än inbilskhet, dumhet, dryghet och felsyn.
Självförtroendet skapar ingenting.
Känner du dig osäker och värdelös och tvivlar du på din förmåga och är allt hopplöst och svårt och framtiden svart?
Bra – då gäller det att inte bygga upp något självförtroende utan att skaka fram lite vilja, lust och jävlar anamma och envishet i trots mot all osäkerhet.
Osäkerheten ska inte bort, den är myllan för det som ska växa fram.

Väldigt kloka ord.

 

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.
SökPrenumerera på mitt nyhetsbrev