Blogg

21
okt
Ola Selmén: ”Meditation är naturligt”

av Charlotte Pehrson 21 oktober 2016

Ola Selmén
Ola Selmén tror på att göra aktiva val – varje dag. Foto: Pintxo förlag

Nyligen hade jag förmånen att få intervjua programledaren och underhållaren Ola Selmén. Han tycker att meditation är det mest naturliga som finns och menar att självdisciplin är nyckeln till att må bra.

– Att sitta still i 20 minuter och känna sin andning och hur det känns i fötterna, benen och magen är inte direkt jätteflummigt. Förr i tiden, när folk satt och stickade, var det ju det enda man gjorde. Det är betydligt flummigare att hålla på och jaga likes på Instagram, säger Ola Selmén.

Behövde softa ner träskallen

Hans väg mot att hitta balans i vardagen började 2009, när han och kollegan Nic hade spelat in 50 avsnitt av ”Sommarlovsmorgon” på 25 dagar.  Tempot var hysteriskt. ”Finns det något sätt att softa ner träskallen?”, frågade han sig, och började undersöka om det fanns några ”nycklar”.

Han säger att självdisciplin har varit, och är, en av nycklarna till att må bra. Idag mediterar han regelbundet och ”rör på sig lite, gör lite yoga”.

Glädje är ett val

Han säger att det också handlar om att gör ett aktivt val – varje dag.

– Man får bestämma sig: Finns det magi i livet eller inte? En ruggig medelonsdag kan vara hur bra som helst om jag bestämmer mig för det. Att sitta här på kaféet och prata med dig, att få snacka med en kompis, att dricka en god kaffe, kanske ta en gubbjogg i kväll, det är ju hur fint som helst.

//

Tack för inspirationen, Ola!

Ola Selmén spelar just nu in nya avsnitt av Upp till bevis i SVT och har nyligen gett ut ungdomsboken Ruben hejarklackskungen (Pintxo förlag).
Min intervju med honom handlade egentligen om något helt annat än balans i vardagen, och kommer snart i ett magasin om små människor.
/ Charlotte Pehrson, samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist

Läs mer om samtalsterapi
Läs mer om kostrådgivning
Följ Spira utveckling på Facebook och Instagram

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.
SökPrenumerera på mitt nyhetsbrev