Blogg

6
feb
Jag ska meditera i 100 dagar

av Charlotte Pehrson 6 februari 2017

Charlotte Pehrson meditera
Den 16 mars 2017 tar jag mig an en personlig utmaning: jag ska meditera varje dag i 100 dagar för att få in stillhet som en naturlig del av min vardag – och bloggar om min resa för Tidningen Nära. Längtar du också efter mer lugn i livet? Utmana dig själv du också!

Lotusställning i Folkets park

Nej, jag brukar inte sitta under ett körsbärsträd i Folkets park i Malmö och meditera. Jag brukar inte heller sitta i lotusställning eller vara barfota. Men visst blev det en ganska fin bild? (Tack Emil Malmborg!). Men länge trodde jag att detta var synonymt med meditation; att sitta på ett särskilt sätt, vara i fullständig harmoni utan en tanke i huvudet, och att man skulle nå djupt in i sig själv. Jag misslyckades jämt.

Meditation är enkelt!

I dag vet jag att meditation är enkelt. Det kan handla om något så simpelt som att andas medvetet. Man får sitta eller ligga precis hur man vill och det spelar ingen roll om man gör det i 5 minuter eller i 2 timmar (!). (Det sistnämnda var jag med om på en meditationskurs för ett antal år sedan, jag kom inte tillbaka …). Jag kallar ibland meditation för ”stillhet” eller ”medveten närvaro”. (Se gärna den här videon (ca 1,5 minut lång) där en munk förklarar enkelheten i meditation på ett fantastisk bra sätt.)

Jag ska meditera i 100 dagar

Men trots att meditation kan vara så enkelt, och jag väl känner till de många vetenskapligt bevisade positiva effekterna (t.ex. bättre minne, starkare immunförsvar, mindre stress och oro, mer lugn och glädje), mediterar jag bara sporadiskt. Jag tar mig inte tid till stillhet, trots att jag ofta längtar efter det.
Därför utmanar jag nu mig själv! Med start den 16 mars 2017 ska jag meditera varje dag i 100 dagar för att få in meditation som en naturlig del av min vardag. Att förändra sitt beteende och skapa en ny vana tar tid och kräver disciplin. Jag tar därför i med 100 dagar.

Bloggar för Tidningen Nära

Jag kontaktade Tidningen Nära för att fråga om de var intresserade av att jag bloggade för dem om min utmaning, vilket de till min stora glädje svarade att de var. Denna möjlighet att få skriva om min upplevelse är alltså min säkerhetslina som kommer hindra mig från att svika löftet till mig själv. Nu kommer jag inte undan ..!

Utmana dig själv du också!

En annan fördel med att skriva om min upplevelse under dessa 100 dagar, är att jag får möjlighet att uppmana dig och andra som också längtar efter mer stillhet i vardagen att hänga på. Varför inte göra din egen meditationsutmaning? Den behöver inte vara 100 dagar, utan kanske 10, 20, 30 dagar. Du avsätter precis så mycket tid som du själv vill. Det finns inga regler, inga måsten, bara löftet till dig själv. Dela gärna med dig av dina tankar och upplevelser i kommentarsfältet på min blogg i Tidningen Nära. Använder du Instagram kan du dela med dig via taggen #meditationsutmaningen. Du är också välkommen att mejla mig på charlotte@spirautveckling.se

I den här videon förklarar jag lite mer. Om du också längtar efter att meditera/avsätta tid för stillhet oftare, hoppas jag att du hänger på och utmanar dig själv!

Charlotte Pehrson, samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist

Läs mer om samtalsterapi
Läs mer om kostrådgivning
Säg gärna hej på min Facebook och Instagram
Vill du ha mitt nyhetsbrev klickar du här

Etiketter:

CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.
SökPrenumerera på mitt nyhetsbrev