Blogg

18
dec
Broccoli tipsar om julgodis

av Charlotte Pehrson 18 december 2016

Charlotte Pehrson, samtalsterapeut och kostrådgivare

Kostrådgivare Charlotte Pehrson tipsar om 5 x julgodis. Snickers med gudomlig sälta och sötma, to die for rawfoodbollar med choklad, kardemumma och citron och magiska mandlar. 

Men vad har julgodis med broccoli att göra, undrar kanske den som orkat klicka sig så här långt. Så här ligger det till:

När jag var student i Lund kallade mina vänner mig för ”Broccoli”, eftersom jag var totalt värdelös i korridorköket och inte ens kunde koka broccoli. ”Charlotte, det kokar över!” eller ”Charlotte, det luktar bränt!” ropade de, när jag i sedvanlig ordning totalt glömt att jag 1) var hungrig 2) hade besökt köket för en stund sedan och faktiskt börjat laga mat och 3) bara skulle gå in på mitt rum för att göra något ”snabbt” på datorn.

När jag flyttade från korridoren till egen lägenhet blev det inte mycket bättre. Vid ett tillfälle möttes jag av ett tjutande brandlarm och förkolnade rester av ett ägg när jag kom hem … (Men vi avrundar där tycker jag.)

Från katastrof till succé

Jag önskar att rubriken var sann, men knappast. Jag är ingen stjärna i köket (det kan min sambo och hans barn intyga). Men jag har utvecklats och tycker numera att det blir roligare och roligare att laga mat. Mat som kroppen och knoppen blir glad av.

Mitt stora intresse för personlig utveckling och hälsa ledde för ett par år sedan till att jag utbildade mig till kostrådgivare. Jag arbetar sedan tidigare som samtalsterapeut och tycker att de båda hänger ihop på ett fullständigt naturligt sätt. Vad vi stoppar i oss påverkar ju vår mentala hälsa – och tvärtom. Genom att ”tanka” våra kroppar med sådant som våra celler mår bra av, kan vi få tillgång till mer av oss själva: Mer av vår kreativitet, mer av vår kraft, mer av vår inneboende livsglädje. Det är min övertygelse.

Julgodis för alla x 5

Kan jag så kan du. Trust me! Här kommer fem tips på julgodis, som är superenkelt att göra – och jättegott! Det är riktigt bra alternativ till alla sockerbomber i jul, och jag lovar dig att de kommer att gå åt på godisbordet. För att de ska passa så många som möjligt är de glutenfria och mjölkfria (och naturligtvis utan vitt socker). Klicka på bilderna för att komma till recepten.

1. Supergoda snickers

Hälsosamma snickersMUMS! säger jag bara. Farligt goda – en klar favorit! Jordnötter, salt, sött, choklad … de smakar nästan precis som ”riktiga” Snickers, men är packade med bara naturliga ingredienser. Glutenfritt och mjölkfritt julgodis som kommer att försvinna i ett nafs. Klicka på bilden för att komma till receptet på snickers.

2. Rawfoodbollar choklad

chokladbollar

Jättesmaskiga – och hälsosamma – chokladbollar. Jag älskar rawfoodbollar. De håller länge i kylen och är perfekta att ha när sötsuget slår till. Glutenfria och mjölkfria. Klicka på bilden för att komma till receptet på sockerfria, mjölkfria och glutenfria chokladbollar.

 

3. Rawfoodbollar med kokos och citron

rawfoodbollar med kokos och citronAh! Dessa bara SMÄLTER i munnen. Trots att jag alltid har tyckt mest om choklad, seglar dessa upp som en klar konkurrent till allt chokladgodis. De är lika goda! Jag förstår inte vad det är, bara att de är to die for. Klicka på bilden på för att komma till receptet på rawfoodbollar med citron.

4. Kardemummabollar

kardemummabollar rawfood

Kardemummabollarna är ytterligare en variant på rawfoodbollar, som är så lätta att göra. Du kan själv experimentera med smakerna, det är inte så noga. Ha i sådant du gillar. Jag gillar kardemumma så dessa smakar jul! Klicka på bilden för att komma till receptet på kardemummabollar.

5. Mimmis magiska mandlar

julgodisVem kan motstå brända mandlar? Mimmis magiska mandlar smakar het chili, söt honung och kanel på samma gång. Fingrarna är där hela tiden. Jag får stoppa undan dem för att inte äta för många. Klicka på bilden för att komma till receptet på Mimmis magiska mandlar.

Jag är en kräsen gottegris och mycket tacksam för alla kunniga kockar där ute som delar med sig av sina goda recept. Har du tips på hälsosamt godis, kommentera gärna, mejla eller skriv till mig på Facebook.

Önskar dig en riktigt GOD JUL!
/ Charlotte Pehrson, samtalsterapeut, kostrådgivare och journalist

Läs mer om samtalsterapi
Läs mer om kostrådgivning
Följ mig gärna på Facebook och Instagram

Etiketter:

CharlotteCharlotte Pehrson, terapeut och kost­rådgivare. Jag lever i övertygelsen att varje människa har en enorm potential att skapa det liv hon vill.
SökPrenumerera på mitt nyhetsbrev